Tutkalleni osuu paljon rekryilmoituksia. Monissa haetaan full stack -kehittäjää. Tällä tarkoitetaan webbimaailmassa tyyppiä, joka hallitsee kehityksen alusta loppuun aina taustajärjestelmistä (backend) selaimen käyttöliittymään (frontend).
Sellaista olen tässä miettinyt, että vuonna 2000 oli mahdollista olla full stack developer. Silleen, että oikeesti hallitsit stäkin kaikki osa-alueet huippuhyvin.
Omalle tutkalle on nyt kuluneina viikkoina osunut lukuisia tietoturvaan, tietoturvan hintaan ja etenkin kalleuteen liittyviä keskusteluita. Tein asiaa selkeyttääkseni tällaisen hinnoittelumallin.
Bottom line: täydellinen tietoturva ei tarkoita sitä, että asennettaan vain joku lisäosa saitille.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on konkretisoinut kyberuhat aivan uudella tavalla. Hakkeriryhmä Anonymous on hyökännyt raskaasti ja näyttävästi Venäläisiä verkkopalveluita vastaan ja saanut useita palveluita kaadettua ja murrettua. Toisaalta Venäjällä kybervalmiudet ovat myös hyvät. Sodan myllätessä Suomessa onkin varoitettu kohonneesta hyökkäysuhasta.
Yleisin tapa hyökätä verkkopalvelua vastaan on palvelunestohyökkäys. Siinä hyökkääjä valjastaa suuren …
Olen nörtti ja kiinostunut teknologioista, mutta oma kontrolli on minulle tärkeää. Vaikka digipalvelut ja laitteet ovat makeita juttuja, niin minusta minulla pitää ihmisenä olla mahdollisuus hallita tilannetta.
Älypuhelimen kanssa tuo kontrolli on usein koetuksella, koska ne on suunniteltu jokaista piirtoa myöten aiheuttamaan riippuvuutta. Puhelimeen tulee spämmipuhelua jatkuvalla syötöllä ja addiktoivat …
Eihän se frontend-koodaus ole edes oikeaa ohjemointia. Sanoi joku joskus.
Hyvältä fronttidevaajalta vaaditaan HTML ja CSS -osaamista. Ja Javascript-osaamista, joka nykyään tarkoittaa myös enenevissä määrin Reactia. Rajapintahommista pitää osata ainakin perusteet, että saa JSON:it luettua.
Ymmärrystä vaaditaan saavutettavuudesta, suorituskyvystä ja hakukoneoptimoinnista. Suunnitteluohjelmia kuten Figmaa pitää osata käyttää. Leiskat ei …