Internetin rakentajan lokikirja

Suosikkityökaluni

Luin meidän firman blogista kollega & devaaja Sundvikin Timon blogipostauksen Framer Motion -kirjastosta, jota käytetään elementtien animointiin selaimessa. Kirjasto on selkeästi yksi Timon suosikkityökaluista.

Aloin miettiä, että mikähän olisi meikäläisen suosikkityökalu? Vaihtoehtoja on useitakin, mutta devauskirjastoista oma suosikki on ehdottomasti three.js. Kirjasto on WebGL-framework, joka helpottaa huomattavasti 3D-ohjelmointia selaimille. Sillä voi tehdä netissä jotain aidosti erilaista ja visuaalisesti näyttävää sisältöä.

Ehkä ironisesti parasta kirjastossa on se, että 3D-grafiikalle on lopulta netissä aika rajallisesti järkeviä käyttökohteita ja varsinaisessa asiakastyössä three.js:ään tulee tartuttua harvoin. Valtaosa kirjaston käytöstä onkin omalta osalta kaikenlaista omaa protoilua. Ja ilman budjetti- ja aikataulupaineita protoilu taas on siistiä mikä varmasti taas sitten assosioituu työkaluun :)

Kirjasto on myös käytännössä WebGL-kehityksessä standardi, hyvin tehty, hyvin tuettu ja hyvin dokumentoitu. Fanitan myös sen pääkehittäjää mysteeristä Mr.doobia :D

Joten three.js olkoon suosikkini. Mutta mikä on sun suosikkityökalu ja miksi?

ohjelmointi threejs